O najpopularnijem i najljubavnijem filmu - PRLJAVI PLES

svet

Iako je prošlo više od trideset godina od prvog prikazivanja filma „Prljavi ples“ (Dirty Dancing) ovaj kultni klasik iz 1987. godine, koji je prvi put je prikazan na Kanskom festivalu i dalje je na vrhu top lista najpopularnijih i najljubavnijih filmova svih vremena.


Generacije su odrastale uz njega. U ono vreme video kasete su se pozajmljivale iz video klubova na neodređeno vreme, a mi smo se skupljali po kućama i gledali ga iznova i iznova, desetine puta. „Prljavi ples“ je prvi na listi najviše iznajmljivanih filmova u 1988. godini.

Glavni glumci Patrik Svejzi i Dženifer Grej su svojim plesom inspirisali mnoge generacije širom sveta. Zanimljivo je da su oboje igrali likove koji su u odnosu na njih imali veliku razliku u godinama. Dženifer koja je tada imala 27 godina je glumila tinejdžerku od 17, a Patrik je imao 34, dok je Džoni iz filma imao 24 godine.

Snimljen sa mali budžetom od oko 5 miliona dolara za 44 dana, a zaradio je preko 215 miliona dolara širom sveta.
U filmu se radnja odvija u leto, pa su morali da lišće farbaju u zelenu boju, pošto je snimanje bilo u jesen. U toku snimanja je bilo i puno smrzavanja jer su glumci bili obučeni u laganu letnju odeću, a posebno je teško bilo snimiti scenu u kojoj Džoni podiže Bejb iznad glave u jezeru.
Glumci su bil modri od hladnoće i zbog toga se ne vide u krupnom planu.

Glavni ženski lik je Bejb, fina devojka iz lekarske jevrejske porodice, zasnovan na životu producentkinje filma EleanorBergstein. Ona je takođe bila plesačica i učestvovala je na plesnim takmičenjima igrajući mambo. Radni naziv filma je bio „Bila sam tinejdžerska mambo kraljica“.
Radnja se dešava u luksuznom odmaralištu više klase gde Bejb dolazi sa svojim roditeljima na letnji odmor, u početku se dosađuje jer svi misle da je još mala i zaobilaze je, a nije ni previše atraktivna i nametljiva, onda upoznaje Džonija i ostalo je istorija.


Hemija između dvoje glavnih glumaca je bila tolika da se u vreme prvog prikazivanja filma šuškalo da su njih dvoje zaista i bili u vezi, ali na žalost mnogobrojnih obožavalaca njih dvoje se uopšte nisu dobro slagali, a Patrik Svejzi je u svojoj autobiografiji napisao da Dženifer nije mogla da ga podnese, a ni on nije bio baš oduševljen što sarađuje s njom.

Najpoznatija scena u filmu, kada Džoni uči Bejb da pleše i kleknu na pod i na kolenima se približavaju jedan drugom, uopšte nije planirana u scenariju. Takođe ni scena kada Džoni prelazi rukom od kuka do ramena, a Bejb umire od smeha, nije odglumljena već je Dženifer jako golicljiva i nije mogla da se suzdrži. Kažu da se Patrik ljutio na nju zbog ovih ispada i smatrao da nije profesionalna. Scena je ponavljana mnogo puta, ali je reditelju bilo ovo kikotanje slatko i ostavio je u filmu.

Ništa manje nije bio uspešan i album sa pesmama iz filma, posebno pesma uz koju Bejb i Džoni plešu svoj oproštajni ples “I’ve Had the Time ofmyLife” koju su otpevali Bil Medli i Dženifer Vorens postala je planetarni hit i danas je klasik koji se svakodnevno izvodi. Dobila je i Oskara za najbolju originalnu pesmu, nagradu Zlatni globus za najbolju originalnu pesmu i nagradu Gremi za najbolji duet. Na albumu se nalazi i pesma koju je otpevao i u nastanku učestvovao Patrik Svejzi „She’sLiketheWind“ koja je takođe imala zapažen uspeh na top listama širom sveta.

Film je pokrenuo i jednu, za to vreme, kontroverznu temu. Škakljiva tema abortusa o kojoj se tokom osamdesetih još uvek šaputalo i žene kojima bi se desilo da slučajno zatrudne u vanbračnim zajednicama u tajnosti su prekidale trudnoće, rizikujuću da budu obeležene u društvu ako se sazna. Neki sponzori su se bunili što se ova tema pominje u filmu, a jedna kompanija je i odustala od sponzorstva.

Profesionalna plesačica Sintija Roudz koja tumači lik Peni, devojke koja je Džonijeva plesna partnerka i koju je Bejb menjala na nastupima jer je zatrudnela i usled komplikacija izazvanih abortusom bila sprečena da igra, po mišljenju producenata je bila previše lepa za kamere tako da su je šminkom „poružneli“ da ne bi previše privlačila pažnju s obzirom na to da je tumačila sporednu ulogu.Senzulani ples, hrabrost i odvažnost neiskusne devojke Bejb da se upusti u vezu sa lošim dečkom Džonijem, suprotstavi svom autoritativnom ocu i na kraju i jednom i drugom pomogne da nauče da oproste i ne karakterišu ljude na osnovu predrasuda, da se promene i porastu kao ljudi i su univerzalne teme koje ne izlaze iz mode, pa tako i posle više od trideset godina od prvog prikazivanja ovaj film pleni pažnju gledalaca.