Naslovna Botanika CVET ISKRENE LJUBAVI I DUBOKOG POŠTOVANJA DALIJA ILI KROMPIRUŠA

CVET ISKRENE LJUBAVI I DUBOKOG POŠTOVANJA DALIJA ILI KROMPIRUŠA


Carstvo: Biljke, Red: Asterales, Porodica: Asteraceae, Rod:Dahlia

 

Dalija ili Georgina (lat. Dahlia variabilis) je vesela žbunasta biljka sa koloritom cveta – duginih boja.
Ovaj divan cvetić nam stiže iz Meksika. Kod nas ima još jedan naziv - krompiruša, upravo zbog tipa korena (gomolj) koji podseća na krompir.
Ova biljka može da poraste do 2m, a cveta od 120 do 160 dana.
Listovi su eliptični nežni kao i zeljasto stablo koje nosi samo jedan cvet.
Sadi se u proleće - april i maj i to upravo zatrpavanjem gomolja na dubinu 5-10cm, u zemljište koje je dobro drenirano i nađubreno ,a razmnožava se deljenjem gomolja.
Rastojanje između biljaka treba da bude oko 50cm.
Na ovaj način dobićete lepe busene sa mnoštvom cvetova čiji spektar boja ide kroz celu paletu boja i varijacija.  Ove biljke vole lepo osunčane terene. Odlične su i kao rezano cveće.
U jesen ih treba skartiti a potom i izvaditi gomolje pustiti da se prosuše i skladištiti u pesak, čime će imati neophodnu vlagu da bi došekali proleće kada ih iznosite i ponovo sadite. Otkriću vam jedan trik. Posle sadnje nije ih potrebno zalivati dok se ne probiju biljčice na površinu. Tek onda zalijete svoju dragu Daliju i čekajte da procveta.
Pogodne su za sadnju u lejama ivičnjacima, saksijama, grupno i pojedinačno učiniće vašu baštu prelepim prizorom za oko. Samo joj obezbedite oko 8 sunčanih sati dnevno i uveseliće vas mnoštvom cvetova.

 

 

Zanimljivosti o Daliji:
Ovaj cvet ima primećen istorijski i kulturni značaj. Inače je nacionalni cvet Meksika.
Asteci i Inke su koren dalije- gomolj, koristili u ishrani tako sto su ga pekli i jeli, a zabeleženo je i da su od njega pravili  brašno.
Ovaj cvet iskrene ljubavi i dubokog poštovanja, poklanjao se upravo kao simbol i izraz najiskrenijih i najdivnijih osećanja u toku Viktorijanske ere (1837-1901) i ovaj lepi običaj živi i dan danas, pa ćete je često videti u svadbeni aranžmanima.
Simbolizuje dostojanstvo, unutrašnju snagu, lepotu i promenu, kao i kreativnost i eleganciju.

 

Iz iste rubrike

Iz iste rubrike

Beli luk kao hrana i lek
  • autor:Vesna Dejanović
  • jul 2019.
  •      Biljke: blagoslov za telo i dušu
  • autor:Vesna Dejanović
  • maj 2019.
  •