Naslovna Botanika Hoja voštani cvet

Hoja voštani cvet


Carstvo: Plantae, Divizija: Magnoliophyta, Klasa: Magnoliopsida, Red: Gentianales,
Familija: Apocynaceae, Potfamilija: Asclepiadoideae, Pleme: Marsdenieae, Rod: Hoya

Hoya - često poznata pod nazivom voštani cvet, je zapravo cvast – grupacija više cvetova radi lakšeg oprašivanja. Kod nas je najčešće zastupljena bela Hoya, mada varijacije i boje cvetova kod ove podfamilije variraju u širokom dijapazonu. Veliki broj vrsta ima neverovatno prijatan I intezivan miris, pa tako u periodu cvetanja vašim domom se može širiti predivan miris ove biljke.
Areal rasporostranjenosti obuhvata pojas dalekog istoka do tropskih delova Australije, dalje Burma, Indija i Himalajski region. Prirodno stanište su zapravo tropske šume.Veoma suv vazduh sa visokim temperaturama danju i prohladne noći sa visokim stepenom vlage, je zapravo ono što ove biljke traže. Spadaju u grupaciju otpornih biljaka, mogu da prežive i do -2*C.
Ali ipak se ne savetuje stresirati je na ovaj način, pa sa padom temperature ispod 15*C vratite je u dom.

Najlakši način umnožavanje je prostim uzimanjem dela stabljike koja je žilava i delimično odrvenila I stavljanje u vodeni supstart gde ćete je ostaviti na svetlom mestu da pusti žilice, zatim je prebacite u zemljišni supstrat.

Najčešće cveta tokom čitavog leta, često i u septembru. Najvažnija stvar za uzgoj ove prelepe biljke je dovoljna količina svetlosti, umereno zalivanje kao I prihrana, ali je najvažnije da je ne premeštate često, to nikako ne voli. Neka to bude jedino kada je iznosite napolje tokom toplijih meseci.

Iz iste rubrike

Iz iste rubrike

Beli luk kao hrana i lek
  • autor:Vesna Dejanović
  • jul 2019.
  •      Biljke: blagoslov za telo i dušu
  • autor:Vesna Dejanović
  • maj 2019.
  •