Naslovna Zanimljivosti Bubašvabe, buba ruse i ostalo na tu temu

Bubašvabe, buba ruse i ostalo na tu temu


Kod nas prisutne ove dve, Bogu hvala da znate kakvih sve ima, verujte ove su smešne, i najvaznije - NE LETE.

  • bubarusa (Blattella germanica)
  • crna bubašvaba (Blatta orientalis).

I zamislite proleće divno godisnje doba sve se budi cveta dise i mirise i kreće talas kišovitih dana temperatura izmedju 10-25 savršenstvo za čitavu floru i faunu.  I nase’drage gošće’ se aktiviraju. Jer one su gošće zapamtite, nisu došle da sa vama piju kaficu i ćaskaju. Kod vas su samo u prolazu, a od vas zavisi da li ce vas dom posati i njihov.
Zašto? Ako imaju sve neophodno za rast i razvoj - pogadjate, ostaće.


  1. šta im treba?

*Toplo, vlazno po mogućstvu mračno (nije nužno, svakako ce pasti mrak ili će se svetlo kad tad isključiti, a one će se već sakriti u medjuvremenu; fotosenzibilne su-blokiraju na svetlosti). Upravo zbog ovoga ih najviše ima u kuhinjama i kupatilu.

*Najvažnije - HRANA
Sada se pitate, i šta sad, kakva filozofija - prosto uskratite im hranu i otići će tamo gde je ima, zapravo, zenka neće ostaviti u vašem prostoru kokon sa larvama ako nije sigurna da njeni mladunci nemaju tu šta da jedu, jer ipak treba im malo vremena da očvsnu i potamne i steknu neophodnu brzinu u onim njihovim trkačkim nogicama.

šta to dalje znači, bez ostataka hrane na radnim površinama i bilo gde po kuci, bez mrvica hleba, brašna, šećera, keksica..
Spakujte sve u kutije koje se dobro zatvaraju, jer verujte njihovo telo je člankovito one mogu svuda da se zavuku i prodju i kroz najmanje otvore.

Da li osim sto su gadne na oko treba od još nečega da strepite?
..pa da, one prenose neke parazite ali ništa više od onoga što sa ulice unesete u svoje kuće i prošetate obuveni po svim sobama. Zabeleženi su i slučajevi prenosa gripa, recimo iz komšijskog stana.

Ako se pitate šta će u kupatilu, tamo nema hrane, ima vlage to vole i toplo je i to vole i pogadjajte, kroz cevi i po cevima one će proci i do kuhinje, a kroz ventilacione otvore bilo gde.

Znajte i ovo: mogu bez hrane ceo mesec i bez vazduha oko sat vremena, mogu čak i bez glave jedno 7 dana da bauljaju levo desno, otporne su na radijaciju,  tako da bez hemijskih sredstava nećete ih se rešiti.

Mislite da ste bezbedni ako se povučete u svoju sobu , da tamo neće..hmmm.. pa hoće čisto da se prošetaju, što da ne, ako je mirno ostaviće čaure sa larvama.

Pitate se kakve sad čaure šta je to? Zenka nosi kokone (ooteke)  male čaurice veličine zrna pasulja tamne boje, u svakoj je 16 malih larvi. Matematiku znate!
Dakle ako je posejala ’to’ kod vas, eto vam 16 novih – nadajte se da nisu sve zenke.

Koliko im treba da se izlegu iz ooteka?
Ako je temperatura oko 29° C larve će izaći iz ooteke posle 42 dana, ako je 25°C, eto ihza 59 dana. Zimi im treba duze - oko 90 dana.  Naravno, ako nema vlage nista od ponudjenog ne igra. Larve se presvlače više puta dok ne ocvsnu I ne potamne. Zivotni vek je do 5 godina. I jos jedna jako vazna stvar crna je dominantna u odnosu na bubarusu(smedju), dakle ako se pojavi crna bubašvaba, bubarusa nestaje. Zna se ko je gazda.
Dakle nećete ih se rešiti samo higijenom doma, ali je to takodje jako bitno u celom proces.

Sredstava na tržistu ima jako puno. Kojeje naj bolje?
Bubomor i B ubice- čuvene zute kuglice
Bros-klopka
Raid -klopka
Goliath gel- izuzetno lak za upotebu
Max force gel
Grom gel Pan magnum gel
Mythic 10sc - na 5 l vode za povrsinu od 100 m2 - nanosi se rastvor tačkasto u otvore i pukotine
Vilotrin 10vp - 50 gramana 10 litara vode uz primenu 40-50 ml/m2
Poslednja dva resavaju jos neke štetočine tipa mrava, komaraca I muve

Postupak tretiranja.
Najbolji su kontaktni insekticidi. Buba predje preko otrovnog traga i ubrzo pada mrtva. Prskaju se svi otvori u stan/kuću.
Oko ulaznih vrata, oko prozora i ivice terase. Par linija u kuhinji uz nameštaj ispod sporeta i sudopere i to je to.
Prilikom prskanja rukavice su obavezne maska preko lica takodje, odeća dugih rukava, ne sme se pusti cigareta i prskati.
Ako niste iskoristili sav rastvor, isti se ne može čuvati niti ponovo koristiti. Po prskanju oprati prskalic ui ostaviti prostor da se provetri.

**bez obzira što neka sredstva nemaju miris, toksična su isparenja, pa se ne rukovodite vašim čulima nego uputsvima.

Postoje i mamci sa otrovom, njih rasporedite recimo ispod sudopere, ispod frizidera, ispod sporeta, ispod bojlera u kuhinji, pa čak i na visecim delovima.

šta ako imate malu decu ili kućne ljubimce?
Potrudite se da deca ne puze tuda kuda ste prskali.
Za mačke je najnezgodnije jer su hipersenzibilne, ali ako imate macu ne bi trebalo da imate bube.

Obavezno pročitajte uputsvo svakog preparata i nosite zaštitnu odeću, rukavice i maske.
Srećno i ostanite zdravi i veseli, uživajte u proleću i čuvajte se od krplelja. Oni su opasni, bubašvabe su samo gadne

.

Zanimljivosti