Naslovna Zanimljivosti ZA SREĆAN BRAK PRESUDNA JE GENETIKA

ZA SREĆAN BRAK PRESUDNA JE GENETIKA


Uvek se oduševimo kada sretnemo bračni par koji je decenijama u braku i u sebi se čudimo kako su uspeli da toliko dugo budu u srećnom braku, bez većih trzavica, da se gledaju i paze kao prvih dana, a oči im sijaju od zaljubljenosti kad gledaju jedno u drugo.

Kada ih upitate “Kako ?” rećiće vam da je tajna što nikad nisu uveče u krevet išli ljuti jedno na drugo, da su uvek bili iskreni i otvoreni, pomagali se međusobno, porodica im je bila na prvom mestu i ostala opšta mesta koja možete pročitati u svakom časopisu koji se bavi domom i porodicom, ali i savetima stručnjaka psihologa i pshijatara.

A da li je samo to dovoljno i kako to da oni mogu, a neki drugi ne mogu iako se trude i imaju želju ali im se uvek nešto iskomplikuje ? Izgleda da nam je i ovo zapisano u genima. Naučnici su na tragu da dokažu da je uspešan brak proizvod gena.

Ove godine časopis “PLOS One” je objavio studiju o istraživanju koju je sproveo “Yale School of Public Health” koja je obuhvatila 178 bračnih parova u uzrastu od 37 do 90 godina.

Istraživači su otkrili da zajedničko većini parova, sem opisa bračnog zadovoljstva u upitnicima, genetska varijacija GG genotip unutar receptora za gen oksitocin ili OXTR rs53576. Primećeno je da su oni parovi koji su svoj brak opisali kao srećan i zadovoljan imaju ovaj gen, ako ne oba, onda jedan supružnik.

Džoan Monin, vodeća autorka studije je izjavila da nekim ljudima brak prosto ide, za njih je to zadovoljstvo i sreća, za razliku od onih koji ovaj gen nemaju i sve im je mučno, teško i komplikovano.

Naravno, postoje i spoljni faktori koji utiču na odnose među ljudima, kao što su iskustva iz detinjstva i matične porodice, odnosi sa prijateljima, prijatna i neprijatna iskustva.

OXTR rs53576, s druge strane može igrati ulogu u izglađivanju loših odnosa i ne znači da će oni koji imaju ovaj gen imati i savršen život, ali onima koji ga imaju daje osećanje sigurnosti i prepuštanja u vezi. Oni su otvoreniji u komunikaciji, podršci, rešavanju problema i može da se uzme kao važan faktor u prognoziranju bračne sreće i zadovoljstva tokom vremena. Ovaj gen nas prosto čini boljim ljudima, tvrde naučnici.

Kada sledeći put sretnete stariji bračni par koji se i posle 50 godina zajedničkog života mazi i pazi i kune da je sve to savršeno jer su tolerantni i iskreni, a ne kao oni drugi, kažite im da ne bi mogli sve to da izdrže da im priroda nije podarila ovako lepu genetiku.

.

 

iz iste rubrike