Naslovna SVET Izbori u Americi 2020: bivši potpredsednik SAD Džozef Džo Bajden ozbiljno ulazi u trku za predsednika

Izbori u Americi 2020:
bivši potpredsednik SAD Džozef Džo Bajden ozbiljno ulazi u trku za predsednika


Bivši potpredsednik SAD, Džozef Džo Bajden je postao prvak u prikupljanju novca u predizbornoj trci za predsednika SAD 2020, skupivši 6.3 miliona dolara u prvih 24 sata svoje kampanje. Među Bajdenovim konkurentima se nalaze senatorke Elizabet Voren i Kamala Haris, kao i senator Berni Sanders.

U uvodnom govoru u Pensilvaniji, državi u kojoj je rodjen, bivši potpredsednik Bajden, zamolio je birače da u znak protesta odbace Trampa kao predsednika.

„Ako ću da pobedim Donalda Trumpa, to će se desiti ovde. Mislim da ćemo uz vašu pomoć to moći da uradimo “, rekao je Bajden u ponedeljak u Pitsburgu.

"Sada moramo izabrati nadu umesto straha, jedinstvo umesto podele, i možda, što je najvažnije, istinu nad lažima" dodaje Bajden.

Džo Bajden, za sada, ima najviše iskustva od demokratskih kandidata, prvo kao senator u šest mandata koji se dva puta kandidovao za predsednika Sjedinjenih država 1988. i 2008. godine. Nešto kasnije je bio potpredsednik tokom dva mandata Baraka Obame.

Prisećanja radi, Obrad Kesić, američki analitičar srpskog porekla, navodi da „izbor Bajdena moze biti posebno loš za Srbiju, jer ne samo da je on bio jedan od predlagača rezolucije o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, već je to čovek koji čvrsto veruje da su sve promene u Srbiji rezultat pritiska Vašingtona“,i ukazuje na to da je senator iz Pensilvanije od početka previranja na Balkanu devedesetih godina dosledno zastupao stav da su Srbi glavni krivci za ratove.
Uz to, dodaje Kesić, Bajden je i žestok protivnik Rusije, što posredno može pogoditi i Srbiju zbog njenih tradicionalno bliskih odnosa s Moskvom

.