Naslovna Zanimljivosti Beli luk kao hrana ali i lek

Beli luk kao hrana ali i lek


Beli luk je nezaobilazni sastojak skoro svakog jela od variva, preko mesa i testenine do salata. Mnogi ga obožavaju i svakodnevno koriste, dok se drugi zgražavaju na miris koji ispušta osoba koja se najela belog luka.

Vekovima se u mnogim kulturama koristi i kao lek. Postoje i zapisi da je Hipokrat, otac moderne medicine beli luk preporučivao za mnoge bolesti. I moderna medicina potvrđuje da on sadrži mnoštvo korisnih supstanci koje nam mogu biti veoma korisne.
Novija istraživanja ukazuju na to da nema poseban uticaj na holesterol i trigliceride ali utiče na snižavanje krvnog pritiska. Svakako se nemojte oslanjati samo na beli luk ako imate probleme s pritiskom, već koristite propisanu terapiju.

Beli luk sadrži antimikrobno jedinjenje alicin koje pomaže u borbi protiv gripa i prehlada. Britanska studija je pokazala da oni koji su koristili suplemete koji u sebi sadrže alicin imali skoro upola manje virusnih respiratornih infekcija, a ako bi se i razboleli, brže su se oporavljali.
Studije klinike u Klivlendu pokazuju da redovna konzumacija belog luka utiče na jačanje imuniteta.

Laboratorijska istraživanja pokazuju da ubija ćelije raka, a neke studije su potvrdile da tako deluje i kod ljudi koji ga koriste. Posebno blagotvoran uticaj je na kancer debelog creva tj. sprečavanje istog, mada i dalje to još uvek nije u potpunosti potvrđeno jer postoje oprečne studije.

Devet kliničkih istraživanja koja su obuhvatila 768 pacijenata sa dijabetesom tip 2 i koji su tokom dva ili tri meseca uzimali suplemente od 50 do 1500mg belog luka, pokazala su da im je nivo glukoze u krvi ujutru, na prazan stomak, bio značajno smanjen.

Blagotvoran je i njegov uticaj na kožu i kosu. Njegova prirodna antimikrobna i antifungicidna svojstva pomažu u lečenju peruti, seboreje i akni, pa je beli lik sastavni deo mnogih šampona i melema. Može da se koristi i direktnim nanošenjem na vlasište i kožu, samo budite pažljivi da je ne izgorite.

 

Beli luk možete koristiti i u borbi protiv insekata i bolesti koje napadaju bilje. Postoji puno recepata za pravljenje raznih smeša na bazi belog luka koje se koriste za zaštitu biljaka u organskoj proizvodnji.

Zanimljivosti