Da li ste znali koje je najdublje jezero na svetu?
Bajkalsko jezero

 

Bajkalsko jezero nalazi se u istočnom delu azijske Rusije. Kao najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji,  administrativno obuhvata dve oblasti Irkutsku oblast i Burjatijiu.
Godine 1996. jezero je stavljeno na listu svetske baštine

Ime je dobilo po tatarskom bai-kul - „bogato jezero“ i od jakutskog Bajagal - Veliko Jezero. Poznato je i pod nazivom „plavo sibirsko oko“. 



Srednja temperatura na istočnoj strani obale jezera koja je najnaseljenija varira od zimskog minimuma na −19 °C do letnjeng maksimuma od 14 °C.

Dubina jezera iznosi oko 1642m a površina oko 31.500 km². Bajkal doseže 1642 m dubine i ujedno je najdublja kriptodepresija na svetu sa dnom na dubini od 1181 m ispod površine mora. 





U jezero se uliva oko 336 reka koje mu zajedno daju 47,16 km³ vode godišnje. Voda Bajkalskog jezera se koristi za piće. Ako niste znali, preko 20 procenata svetskih zaliha slatke vode se nalazi u ovom jezeru.  Zimi se ovo jezero ledi do dubine od 1 metra i ostaje zaleđeno do maja. 

U jezeru i oko njega nalazi se više od 1.700 vrsta biljaka i životinja, od kojih se dve trećine ne mogu naći nigde drugde u svetu kao što je bajkalska foka. To je jedina vrsta slatkovodne foke na svetu. 

Oko jezera su planinski venci visoki između 1180 i 2575 metara. Bajkalske planine na severnoj obali,  Barguzinski lanac na severoistočnoj obali, i tajga su zaštićeni kao nacionalni park. 

Na jezeru se nalazi dvadeset i sedam ostrva od kojih je najveće Olhon ukupne površine oko 742 km².  Samo jezero je 72 km dugo i među jezerskim ostrvima treće je po veličini u svetu

Na samom ostrvu živi oko 2.000 ljudi, dok samo u Khuzhiru ima oko 1.500 stanovnika. Osim njega na severu Olkhon ostrva nalaze se i druga manja mesta Mal, Usuri i Pescanaja. 
Celokupno stanovništvo čine Burijati, pripadnici mongolske grupe naroda, nastanjeni uglavnom na prodručju Sibira. 
Kao poklonici šamanizma, veruju da je Olkhon "sveto mesto", kao i da Burkhan živi u jednoj od pećina ovog ostrva. 
Žive uglavnom od ribolova, stočarstva ali i turizma. 

Na Olkhon se dolazi trajektom iz pristaništa u Sahiurti a od 2012. godine pešaci mogu da predju trajektom besplatno dok se za prevoz automobilnom naplaćuje oko 100 rubalja
.


Kako doći do jezera?

Recimo da krećemo iz Niša avionom do Moskve, pa do Irkutska. 
Cena
 promotivne povratne avionske karte za letna relaciji Beograd Irkutsk je oko 730€.






Iz iste rubrike