Naslovna Zanimljivosti AUTOFAGIJA

AUTOFAGIJA


Autophagy (autophagocytosis)  ili autofagocitoza je u poslednjih par godina promovisanakao revolucionarno otkriće 2016 godine kada je i dodeljena Nobelova nagrada za efekte autofagije, a zapravo je jedan sasvim prirodan proces koji se odvija u svim organizmima, pa tako i ljudskom. 

Autofagija je proces samoizjedanja ćelija, a onda i tkiva. Svaki organizam je genetski programiran za ovaj proces, samoodbrane od štetnih i nepotrebnih produkata. Pri ovom procesu se proizvodi energija što je još jedan benefit od kontrolisanog gladovanja.
Smatra se da je potrebno oko 15 sati bez jela od poslednjeg obroka da organizam počne veliko spremanje.

Kada ovog procesa ne bi bilo nusprodukti starenja i raspada ćelija bi prouzrokovo veliku količinu toksina koja bi ugrozila zdravlje jedinke.

Autofagija se usporava ako se pretrpavamo hranom i pićem ili smo izloženi visokoj koncentraciji  zagadjenja i radijacije.
Podstiče se umerenim gladovanjem. Najjednostavniji metod je tzv. 8/16 netod gde se u okviru 8 sati hranite a 16 ne. Sledeći način je da jedan dan nedeljno ne unosite čvrstu hranu, samo voda i nezaslađeni čajevi. Ili konzumirati male kolicine voća i povrća po potrbi.

Od davnina ove metode se primenjuju kroz razne kulture i religije ali pod drugim imenom. Konzumiranje samo voća i povća je zapravo hrišćanski post na vodi dok je gladovanje jednom nedeljno zapravo mesečeva dijeta, a 8/16 je zastupljen u okviru ramazanskog posta kada se  jede tek kada sunce zađe.

Ovim procesom se organizmu omogućava da se lakše ubaci u autofagocitozu i pročisti od nepotrebnih(oštećenih, bolesnih i starih ćelija). Dakle pogađate ćelije će same sebe proceniti i eliminisati i počistiće otpad jer u međuvremenu neće biti zatrpane sa  hranom.

Naučno je dokazano je da se na ovaj način jača imuni sistem i održava vitalnost, glikemijski indeks vraća u normalu kao i nivo hormona.

Zanimljivosti