Naslovna Putovanja أحبك Alžir - Na jučerašnji dan 1962.godine, Alžir je stekao nezavisnost posle 132 godine francuske kolonijalne vlasti

أحبك Aлжир - Na jučerašnji dan 1962. Alžir je stekao nezavisnost posle 132 godine francuske kolonijalne vlasti


Na jučerašnji dan 1962.godine, Alžir je stekao nezavisnost posle 132 godine francuske kolonijalne vlasti.
Ova najveća afrička zemlja i nije tako daleko od Evrope koliko se čini “na prvi pogled”.
Alžir ili na arapskom الجزائر, zvanično i Narodna Demokratska Republika Alžir, je država u severnoj Africi na Mediteranu između Maroka i Tunisa. 
Alžir je jedan od glavnih izvoznika nafte i prirodnog gasa u regionu.
Ukupno broj stanovnika Alžira je oko 32.818.500, od kojih su 99% muslimani ili arapsko-berbersko stanovništvo, a samo 1% ostalih, većinom Francuzi. Oko 90% Alžiraca živi u severnim - priobalnim delovima Alžira, a oko 1,5 miliona Beduina živi na jugu u pustinji. 

Od severa i snegom prekrivenih planina do neverovatnih obala, naćićete neponovljive gradove kao što su Alžir i Konstantin, kao i neke od najlepših rimskih lokacija koje postoje, poput Timgada i Djemile - oba velika, savršeno očuvana rimska grada. Možda je i najlepša i najopasnija saharska regija u Alžiru, koja pruža pogled ka Timimounu, ali i na crvene planine na krajnjem jugu zemlje.

Arapski i berberski su službeni jezici u Alžiru, ali i francuski jezik govore gotovo svi. No ni to nije problem. Naćićete mnogo ljudi koji govore i engleskim jezikom, pa ćete se lako snaći. Meniji u restoranima su samo na arapskom i francuskom, pa spremite aplikaciju google prevodilac na mobilnom telefonu.

Trenutno postoje tri načina da se doputuje u Alžir.

Prvi je kopnenim putem iz Tunisa. Za slučaj da niste znali, kopnena granica sa Marokom, Libijom, Malijem i Mauritanijom je zatvorena.

Sa trajektom možete doći iz Španije, Francuske ili Italije. Ukoliko niste znali, brodovi su skuplji od aviona u ovom slučaju.

Alžir ima, verovali ili ne, osamnaest međunarodnih aerodroma. Prošle godine je počela gradnja novog aerodroma na samom ulazu u glavni grad Alžira.
Na primer, let do Konstantina iz Beograda traje oko  6 sati i 40 minuta sa jednim presedanjem. Cena povratne aviokarte Turkish Airlineom 92,167 RSD po osobi.
Let do Alžira iz Beograda traje oko  6 sati sa jednim presedanjem. Cena povratne aviokarte Air Srbija 60.888 RSD po osobi.
Pre nego što pomislite da krenete put Alžira
, bar kao turista, znajte da se alžirska viza, što se Srba tiče, relativno lako dobija, ali tu sreću nema ostatak sveta.
Recimo, vize će biti odbijene građanima Izraela i bilo kome sa pečatima i dokazima o poseti Izraelu, što uključuje pečate egipatske i jordanske države.
Vizu od alžirske ambasade ili konzulata dobijate samo u vašoj zemlji ili zemlji prebivališta.
Od vas se traži da dostavite dokaz o prihodima, zdravstveno osiguranje, rezervaciju leta i hotela.

 1. Turistička viza: uz zahtev za dobijenja ove viza mora se priložiti bilo potvrda o smeštaju overena u opštini na čijoj će teritoriji lice boraviti u Alžiru, bilo potvrda turističke agencije u kojoj se navodi priroda i destinacija putovanja kao i potvrda o pokrivanju troškova tokom boravka u Alžiru…
 2. Viza za putovanje iz oblasti kulture: uz zahtev treba priložiti i pozivno pismo na seminar ili manifestaciju koja ima kulturni, naučni ili sportski karakter kao i dokumentaciju o sredstvima tokom boravka.
 3. Tranzitna viza: uz zahtev za dobijenje ove vize, prilaže se dokaz o posedovanju ulazne vize za zemlju u koju se putuje i dokaz o raspoloživim sredstvima.  

U okviru strategije razvoja turizma u Alžiru 2017.godine, razmatrala se i mogućnost ukidanja viznog režima za državljane Srbije, što je preneo i ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub, u razgovoru sa studentima Visoke turističke škole.
“Turisti iz Srbije treba da upoznaju Alžir, "zemlju sa hiljadu lica", kao što i Alžirci trebaju da prošire znanja o Srbiji” - poručio je ambasador ove severnoafričke države.


Kada stignete u Alžir
, pripremite se za mnogo čekanja, provere dokumenata i skeniranje prtljaga,  Kada napuštate Alžir, morate da prijavite sav novac koji ste izneli iz zemlje a ostao je kao “kusur” po ulasku, bilo da je u pitanju američki dolar ili euro.


Kada smo kod novca, zvanična valuta u Alžiru je alžirski dinar (DZD), i možete naći kovanice od 5, 10, 20, 50, 100 i 200 dinara, kao i novčanice od 100, 200, 500, 1000 i 2000 alžirskih dinara. Bankomati su dostupni u velikim gradovima, a naša Visa i MasterCard su prihvaćeni na svim bankomatima i radnjama. Kurs se kreće oko 1 USD = 119 DZD ili 1 Euro = 137 DZD. Na današnji dan 1 alžirski dinar vredi 0.88 srpskog dinara.
Ako menjate novac kod uličnih dilera, biće vam ponuđen mnogo bolji kurs, pa vi menjajte ako smete. Proše godine u ovo vreme, kod dilera je 1 Euro mogao da se zameni za 220 DZD ili 193,11 RSD.


Sim kartice sa 4G internetom je lako naći na aerodromu. Recimo, Ooredoo Sim kartica košta oko 3000 DZD ili oko 2 633.30 RSD, sa internetom od 7 GB. Svi hoteli i restorani imaju besplatan WF, ali je veza očajno spora.


Kako je Alžir 132 godine bio francuska kolonija, ne čudi da postoji veliki francuski uticaj kada se radi o hrani. Ipak naći ćete i hranu iz berberske, italijanske, španske, turske i arapske kuhinje: kuskus i piletina ili jagnjetina su dostupni svuda.

Alžir je nekada bio veliki proizvođač vina, ali danas je velika većina vinograda pretvorena u maslinjake a proizvodnju vina je zamenila proizvodnja maslinovog ulja.
Kao i u svakoj muslimanskoj zemlji, alkohol ne možete dobiti svuda. U skupljim restoranima i hotelima to nije problem.

 Kako se danas živi u Alžiru?

Iako u Alžiru hleb košta dva centa, a litar benzina je jefitiniji od kisele vode, život običnih Alžiraca nije “med i mleko”. Iako Alžir leži na nafti i milijardama dolara (65 milijardi dolara) nacionalnih deviznih rezervi, prosečna plata je oko 200 evra.
Aprila ove godine, pet alžirskih milijardera, od kojih su neki bliski sa bivšim predsednikom Abdelazizom Buteflikom (koji je oteran s funkcije masovnim protestima nakon dvadeset godina na vlasti), uhapšeni su u sklopu antikorupcijske istrage u toj zemlji, kao prenosi Tanjug.
Prvog jula ove godine, predsednik alžirskog parlamenta Muad Bušareb, jedan od zvaničnika na meti kritika uličnih protesta, podnosi ostavku takodje, kako prenose izvori bliski parlamentu.
Bušareb je kao premijer Nuredin Bedui, vršilac dužnosti predsednika Abdelkader Bensala i bivši predsednik Ustavnog saveta Tajeb Belez bio na spisku onih koji treba da podnesu ostavku, prema zahtevima demonstranata koji održavaju proteste od februara ove godine.
Predsednički izbori zakazani 4. jula otkazani su do daljeg zbog nedostatka kandidata, dok Bensali 9. jula ističe rok prelaznog predsednika.

 

Prijateljska veza sa Srbijom?
O prijateljskoj i poslovnoj vezi Srbije i Alžira govori i činjenica da hiljade naših radnika boravi, ili je boravilo u ovoj zemlji i radilo uglavnom u gradjevinskim firmama poput Energoprojekta i sl.
Juna ove godine, ambasador Alžira u Beogradu Abdelhamid Šebšub je izjavio da “Alžir poštuje principe međunarodnog prava, zalaže se za njegovu primenu i u skladu sa tim nije priznao takozvano Kosovo”.


 

Šta videti u Alžiru?

 

Alžir je glavni grad države Alžir sa populacijom od oko 3.500.000 stanovnika i naravno da prvo treba videti njega. Grad su osnovale Feničani oko 1200. pne. i prepun je fascinantne arhitekture. Drevni Kasbah je vijugavi urbani lavirint, a ulice prolaze kroz stari grad u kome možete uživati kao u bajci. Dar Hassan Pacha, nekada najveća gradska vila iz osamnaestog veka je blizu samog centra. Njena unutrašnjost je renovirana 2005. godine ali je nažalost zatvorena za javnost.


 

Konstantin je grad u severoistočnom delu Alžira, udaljen oko 80 kilometara od obale Sredozemnog mora, sa oko million stanovnika. Glavni je grad Konstantinske pokrajine, kao i njen industrijski i transportni centar. U gradu radi univerzitet, visoka islamska škola, a tu se nalaze i stari spomenici poput statue rimskog cara Konstantina i palate Ahmed-bega.
Ovaj grad je bio važan za Feničane i Rimljane, dok ga 311. nisu uništili Maksencije i Domicije Aleksandar. Obnovio ga je car Konstantin Veliki po kome je dobio ime.

 

Annaba je mediteranski lučki grad u severoistočnom Alžiru. Nalazi se 158 kilometara severoistočno od Konstantina, i oko 100 kilometara zapadno od granice sa Tunisom. Grad su verovatno osnovali Feničani u 12. veku p. n. e. U rimsko doba zvao se Hippo Regius.

 

Obilasci Sahare traju od tri dana do tri nedelje i mogu biti organizovani za dva do trideset učesnika. Obilazak alžirskog dela Sahare, najčešće se započinje u pustinji Tamanrasset u Hoggar regionu, a završava u Tassiliju, graničnom prelazu prema Nigeriji na jugu. Očaravajuća lepeza pejzaža čeka istraživače i avanturiste, dok organizovano prelaze udaljene saharske prostore pešice ili džipom. Visoke peščane dine, obične kanjone i guste stene, te pustinjska jezera i virove koje održavaju saharski nomadi.

Tasili Adžer , na arapskom طاسيلي ناجر ; "Visoravan reka" je nacionalni park u pustinji Sahari, koji se nalazi na jugoistoku Alžira. Na njegovom prostoru nalazi se jedna od najvažnijih grupa pećinske umetnosti na svetu, a površine je 72.000 km². Na listi UNESKO Svetske baštine nalazi se od 1982.godine.

 

Moj favorit je Džemila جميلة‎, sa arapskog u značenju "Lepa". Planinsko naselje, u blizini obale Sredozemnog mora u severozapadnom delu Alžiru, koje je najpoznatije po ostacima rimskog grada Cuicula. Njegove ruševine se smatraju najbolje sačuvanim ostacima rimsko-berberskog grada, zbog čega je upisan na UNESCOv popis mesta svetske baštine u Africi 1982. godine.

 

 

Hoteli su u ovo vreme godine, u južnom Alžiru, zatvoreni, a temperature doseže u Taghitu recimo + 48*C.

 

Primera radi, juče je u 15h izmereno 42*C, a u trenutku kada završavamo ovaj članak, 04.jula 2019.godine u jedan sat iza ponoći u glavnom gradu Alžira je temperatura 22*C, dok je u Beogradu 20*C.

 

iz iste rubrike

"Večiti sjaj vojvođanske gospode"
 • autor:Jelena Vlajković
 • jun 2019
 • Da je tokom XIX veka na prostoru severno od Save i Dunava, u tadašnjoj Austrougarskoj, srpski narod živeo u bogatstvu i raskoši, ili se bar trudio, svedoče mnogobrojni pisci i ljudi koji su se poslom našli u ovom delu tadašnje Habzburške monarhije. Sve je odisalo jednom gospostvenošću, čak i kada bi ona bila samo spoljna, jer ne smemo zaboraviti da se baš ovde tek rađala nova klasa obrazovanih Srba, građanskog sloja. Ovi novi građani, kreirali su se po novim načelima, njihovi uzori su bili evropska gospoda, pa su i manire i običaje po njima krojili. Bilo je puno novih, porodica koje su postajale sve bogatije, a samim tim i njihov život kvalitetniji. Jedna od tih je bila i čuvena porodica Dunđerski.

  Iz iste rubrike

  Bajkalsko jezero
  Da li ste znali koje je najdublje jezero na svetu?
 • autor:Jovana Veličković
 • april 2019 • Bajkalsko jezero nalazi se u istočnom delu azijske Rusije. Kao najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji,  administrativno obuhvata dve oblasti Irkutsku oblast i Burjatijiu.
  Godine 1996. jezero je stavljeno na listu svetske baštine

  Ime je dobilo po tatarskom bai-kul - „bogato jezero“ i od jakutskog Bajagal - Veliko Jezero. Poznato je i pod nazivom „plavo sibirsko oko“. 

  Kako obići Stuttgart za jedan dan?

 • autor:Dragana Santrač
 • jun 2019


 • Da vam odmah na početku odgovorim na pitanje iz naslova. Nikako! Ili jako teško. Naime, možete se voziti U-Bahnom ili S-Bahnom s jednog kraja Stuttgarta na drugi i stvarno ga celog videti za jedan dan. Ali, obići sve znamenitosti, šopingovati, uživati u gradu, šetnji kroz Schlosspark, pogledu s Fernsehturma (televizijskog tornja), to je ipak sve za jedan dan neizvodljivo.  

  Edinburg, Škotska


 • autor:Marina Vukojičić
 • april 2019

 • Edinburg je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni je grad Škotske. Smešten je u Lotijan dolini, na južnoj obali reke Fert ov Fort. Prema proceni iz 2013. godine, u gradu je živelo 492.680 stanovnika i drugi je po veličini grad u Škotskoj, posle Glazgova. Edinburg se nalazi u centru veće urbane zone u kojoj živi oko 778.000 stanovnika. Grad Edinburg sa okolinom ima 1.330.480 stanovnika.  

  Muzej potrošačkih stvari iz doba komunizma
 • autor:Vesna Dejanović
 • april 2019
 • Temišvar, treći po veličini grad u Rumuniji nalazi se na reci Begej, a naziv je dobio po reci Tamiš koji je ovuda nekada proticao, da bi kasnije bio pomeren van grada. Nalazi se na nešto malo više od dva sata vožnje od Beograda. Poznat je i pod nazivom Mali Beč zbog značaja, ali i arhitekture i građevina koje svojim izgledom podsećaju na izgled starog Beča i izgrađene su u doba Habsburške monarhije. 

  Bogota, Kolumbija
 • autor:Jelena Bogdanović
 • maj 2019
 • Bogota je glavni grad Kolumbije, sa bojem stanovnika koje se kreće između 6,2 do 8,3 miliona ljudi. Prema zvaničnim podacima popisa iz 2005. godine, zabeleženo je 7321831 osoba. Sam grad se nalazi na 2640 metara nadmorske visine, na planinskoj visoravni u istočnim planinama Anda.  

  "Splavarenje divljim vodama"
 • autor:Marina Vukojičić
 • maj 2019
 • Turistički rafting spada u  klasu 3. Manevri se izvode  u brzoj struji, a potrebna je dobra kontrola čamca u uskim prolazima ili oko grebena. Teže i opasne prepreke kao i nešto veći talasi  mogu biti prisutni, ali se lako mogu izbeći. Na nepreglednim delovima preporučljivo je izviđanje naročito, ako taj deo prolazimo prvi put. Povrede kod plivača su retke, a samospašavanje lako.


  "Dobrodošli na Siciliju"
 • autor:Marina Vukojičić
 • jul 2019
 • Sicilija je najveće italijansko ostrvo u sredozemnom moru, tako da opcije za posetu mogu biti gotovo beskrajne. Italija je zemlja koja se može pohvaliti brojnim zanimljivim arheološkim lokalitetima, popularnim plažama, a Sicilija nudi celogodišnju atrakciju zahvaljujući savršenom spoju blage klime, istorije, dobre kuhinje, živahnog noćnog života i, pre svega, tople atmosfere.