Akvarijum u Đenovi

Ako vas put nanese u Đenovu, a dosadilo vam je da razgledate starine i istorijska mesta širom Italije, Akvarijum je prava stvar i mesto gde možete provesti čitav dan i da vam ne dosadi.

autor: Milica Petrović

sample-image
Ako ste na putovanju s malom decom, jedina opasnost je da ćete ih jedva nagovoriti da idu kući.
Deci do tri godine je ulaz besplatan.
Radno vreme je od 9h do 20h, a poslednji ulazak je u 18h.
Smešten je u staroj luci u Đenovi, najveći je u Italiji, a drugi po veličini u Evropi, veličine 3300 kvadratnih metara.
Đenovski akvarijum je član organizacija Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarijuma (EAZA) i svake godine ga poseti više od 1,2 miliona posetilaca. Akvarijum je prvobitno izgrađen za Genova Expo '92 (Međunarodna izložba Đenova '92 Kolombo '92), povodom proslave 500 godina otkako je đenovski mornar Kristofer Kolumbo otkrio Novi svet.
Zgradu, za koju neki kažu da izgleda kao brod spreman za izlazak u more, dizajnirao je đenovski arhitekta Renzo Piano.
Dizajn enterijera i početne izložbe za otvaranje 1992. godine dizajnirao je Peter Chermaieff, vodeći dizajner tima Cambridge Seven Associates.
Akvarijum je proširen 1988. godine dodavanjem 100 metara dugačkog broda koji je povezan sa prvobitnom zgradom.
Ovde se nalazi najširi spektar bioloških vrsta u Evropi. Izložbena galerija se sastoji od preko 70 eksponata i oko 12.000 primeraka i 600 vrsta iz svih svetskih mora. Od najređih kao što su morske krave - morski sisari koji su o osnovi nastanka mita o morski sirenama, do najpoznatijih kao što su delfini, pingvini i ajkule. Akvarijum u Đenovi je jedini akvarijum u Italiji i jedan od samo deset u Evropi, koji je domaćin morskim kravama, ovoj visoko ugroženoj vrsti. Poreklo legende o sirenama najverovatnije je povezano sa njihovim načinom dojenja koji je vrlo sličan ljudskom. U septembru 2015. godine dogodio se izvanredan događaj, majka morska krava Rinke je rodila svoje tele koje je nazvano Tino.
Takođe ćete videti i razne vrste tropskih riba u predivnim ogromnim akvarijumima, više vrsta meduza, sunđere i sve što vam može i ne može pasti na pamet. Možete maziti raže u velikim plitkim akvarijumima.
Najveća gužva je oko prostora gde žive pingvini.
Gomila posetilaca se tiska uz staklo da bi videla i snimila njihove vratolomije u vodi i van nje. Zanimljivi su i akvarijumi tropskih ribica u kojima su sve ribice koje se pojavljuju u animiranom filmu „U potrazi za Nemom“, a deo o morskim sunđerima je uređen po uzoru na crtani „Sunđer Bob“.
U ovoj oblasti naći ćete jedan od najugroženijih ekosistema na svetu: korale.
Ovde se nalaze tri mala bazena. Zahvaljujući specijalnim lampama koje reprodukuju svetlosne uslove veoma slične onima u noćima punog meseca, posetioci mogu uživati u neobičnom prirodnom fenomenu: fluorescentnom svetlucanju korala.
U ostala dva rezervoara nalaze se tropske vrste raznobojnih boja, kao na primer bebe riba klovnova.

„Deep Sea Room“ je stalna instalacija i jedna od prvih u Italiji.
Ima osam sedišta koja su opremljena slušalicama i displejom.
Ovde možete, uz pomoć virtuelne stvarnosti, da doživite tri minuta uranjanja u more i vidite raznolike neobične organizme koji žive u najvećim morskim dubinama.


Uz pomoć igrice „Fish making“ najmlađi mogu da kreiraju svoju ribicu birajući razne delove, boje, oblike peraja, usta i očiju i kada završe mogu da ubace svoju ribicu u virtuelni akvarijum i videti da li je okolina u koju ste je ubacili adekvatna za nju.
Pored svakog akvarijuma imate detaljan opis na više jezika o vrstama koje tu žive, odakle potiču i da li spadaju u ugrožene vrste, čime se hrane i ostale zanimljivosti.
U sklopu Akvarijuma se nalazi restoran koji ima predivnu terasu na brodu s koje možete, uz raznorazne đakonije, uživati u pogledu na Đenovu i brodove koji svaki čas uplovljavaju i isplovljavaju iz luke.
Ovde se nalazi i tropska bašta gde ćete se osećati kao da ste ušli u tropsku šumu Centralne Amerike, a videćete i razne vrste reptila, leptirova, biljaka i ptica koje naseljavaju ove predele.
Poseta akvarijumu će vas oplemeniti i naučićete puno novih stvari o moru i njegovim stanovnicima ali kako sačuvati morska prostranstva i mnoge vrste koje su na ivici istrebljenja.